Активісти руху Just Stop Oil знову пошкодили картину в Національній галереї у Лондоні

Екоактивісти пошкодили картину «Венера із дзеркалом»

© Скріншот з відео Це вже не перша подібна акція з елементами вандалізму.

У Лондоні екоактивісти руху Just Stop Oil розбили захисне скло картини Дієго Веласкеса «Венера із дзеркалом». У такий спосіб вони висловили протест проти планів британського уряду видати нові ліцензії на розробку нафтових родовищ. Перед цим для привернення уваги до змін клімату представники руху облили томатним супом картину «Соняшники» Вінсента Ван Гога.

Відповідне відео з Національної галереї, де знаходилася картина 17-сторіччя, опублікували на сторінці руху в соцмережі X.

За словами представників JSO, вони хотіли відтворити картину, коли у 1914 році Мері Річардсон нанесла сім ударів сокирою по зображенню Венери на знак протесту проти арешту лідерки суфражистського руху Еммелін Панкхерст.

«Сьогодні я використовую подібні методи в боротьбі за кліматичну справедливість. У дитинстві я мріяла стати астронавтом або співачкою. Я уявляв собі майбутнє, яким би безглуздим воно не було. Тепер ці мрії розвіялися. Майбутнє, до якого ми прямуємо, позбавлене місця для них», – сказала 22-річна активістка Ханан Амер.

Її 20-річний напарник Гаррісон Доннеллі заявив, що «зараз політики підводить людей так само, як підвели жінок у 1914 році».

«Я не хочу бути тут, але я не можу далі спостерігати, як цей уряд підводить нас усіх», – додав він.

У Національній галереї повідомили, що картина Дієго Веласкеса зазнала «мінімальних пошкоджень» і потребує реставрації, перш ніж її знову виставлять у залі, пише The Telegraph.

Проти обох протестувальників порушені кримінальні справи за їхню ймовірну участь в інших вандальних акціях протесту JSO.

Нагадаємо, у жовтні 2022 року дві активістки з групи Just Stop Oil кинули банку томатного супу на одну з найвідоміших картин у світі – «Соняшники» Вінсента Ван Гога 1888 року. Тоді рама картини отримала незначні пошкодження, але саме полотно залишилося неушкодженим. У суді 20-річна Анна Голланд із Ньюкасла та 21-річна Фібі Пламмер із Ламбета не визнали себе винними, але висловили свої прохання щодо суми штрафу – не вище 5000 фунтів стерлінгів.

Джерело

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *