На українських сховищах накопичилось приблизно 10 тисяч тонн масла вершкового, що є тривожним знаком для індустрії. Експортні поставки скорочуються, імпортні обсяги збільшуються, а оптові ціни на масло знижуються третій місяць підряд, що викликає зменшення закупівельної вартості на свіже молоко.

На вітчизняному молочному ринку наявна напружена ситуація: обсяги вершкового масла на складах досягають пікових значень, експортні операції зменшуються, а ціни зазнають змін. Про те, що відбувається на ринку масла вершкового та як це впливає на ринок молочних товарів загалом, у коментарі УНН повідомила, заступник генерального директора, керівник проєктів по взаємодії з переробкою Асоціації виробників молока Олена Жупінас.
Деталі
Протягом останніх місяців на складах українських переробних підприємств накопичилось приблизно 10 тисяч тонн масла, що стало значним викликом для сектору. Підвищення імпортних поставок та зменшення експортних операцій додатково впливають на внутрішній ринок. У зв’язку з цим частина підприємств може не витримати навантаження. Ситуація вже зачепила молочні господарства, які функціонують майже на рівні собівартості.
Станом на 1 грудня в Україні на складських площах накопичилось біля 10 тисяч тонн масла вершкового. І це є сигналом, що викликає занепокоєння. Протягом останніх місяців експорт масла вершкового падає, а імпорт збільшується. Великі обсяги на складах тиснуть на ринок і, на жаль, не всі заводи витримають цей тиск та будуть змушені покинути ринок
– роз’яснює Олена Жупінас.
За словами Олени Жупінас, вартість масла знижується вже третій місяць поспіль, що зумовлює падіння закупівельної вартості на сире молоко.
Відпускні ціни з підприємства на масло вершкове падають третій місяць поспіль. Так, у серпні вона становила 400 грн/кг, а на початку грудня 250 грн/кг. Зниження цін на масло вершкове та сир відобразилися на закупівельній вартості на молоко сире. Вже зараз виробники молока працюють на межі самоокупності і подальше її зменшення може спричинити збитковість виробництва молока приблизно у 40% виробників
– наголошує експерт.
У 2025 році фермерські господарства вперше за тривалий час збільшили чисельність корів і виробництво молока, але, зараз ці досягнення можуть бути під питанням через вимоги європейських стандартів стосовно утримання тварин, що потребує значних фінансових витрат.
2025 рік став першим, коли молочно-товарні ферми збільшили поголів’я і розширили виготовлення сирого молока майже на 7%. Але ціновий тиск може знівелювати ці досягнення вже у 2026 році. У межах європейської інтеграції, до 2028 року, українські ферми повинні відповідати європейським вимогам з утримання та добробуту тварин, це вимагає значних фінансових інвестицій в реконструкцію та модернізацію. Через нестачу коштів на виконання законодавчих вимог до 25% власників молочних ферм можуть прийняти рішення про їх закриття
– говорить Олена Жупінас.
Крім того, Україна залежить від глобальних цінових коливань, так як експортує приблизно 20% виробленого масла в інші країни – серед лідерів держави ЄС, Молдова, Казахстан, держави Кавказу. Зниження світових цін зумовило скорочення експорту. Це, також, додатково загострює ситуацію на внутрішньому ринку.
Ми експортуємо 20% масла вершкового, що виробляється в країні, тому зниження цін на міжнародних ринках призвело до скорочення його експорту, а незахищеність від імпорту спричинила до збільшення ввезення в Україну масла з держав ЄС, яке витісняє українське з нашого внутрішнього ринку
– підкреслює експерт.
Восени ЄС розширив квоту на українське масло з 3 до 7 тисяч тонн, але скористатися цією можливістю переробники поки не змогли через низькі світові ціни, тому що підприємства не можуть продати продукцію за прийнятною вартістю, таким чином експорт не зростає.
Квоти на масло вершкове для експорту в країни ЄС діють з 29 жовтня їх було збільшено з 3000 тонн до 7000 тонн. Але через обвал світових цін на масло, наші переробні підприємства поки що не змогли використати це збільшення
– уточнює Олена Жупінас.
Також, функціонування виробництва потребує додаткових, значних витрат через відключення електроенергії, так як робота відбувається за допомогою генераторів під час відсутності світла. Та навіть попри це, ціни на молочні продукти поки що не піднімуться.
Не дивлячись на додаткові витрати, які несуть як виробники молока так і переробні підприємства через відключення електроенергії та роботі на генераторах (вартість одного кіловата виробленого генератором стає дорожче в декілька разів) ціни на молочну продукцію в Україні в першій половині 2026 року не збільшаться, а навпаки – під тиском складських запасів та імпорту будуть нижчими
– прогнозує експерт.
