Аудитори попереджають про ризик закриття легендарної “Одеської кіност…

Аудитори попереджають про ризик закриття легендарної "Одеської кіностудії": стала збитковою

"Одеська кіностудія". Фото: Delo.ua

Відома у всьому світі “Одеська кіностудія” через неефективне управління та бездіяльність акціонерів опинилася на межі припинення існування. Про це свідчать результати аудиту фінансової діяльності підприємства, проведеного Південним офісом Державної аудиторської служби України.

Marketing Marathon

Прокачайте маркетинг-стратегію свого бізнесу та знайдіть нові канали взаємодії з аудиторією на MRKTNG марафоні від MMR та Ekonomika+ 25 червня топменеджери Ощадбанку, Укрзалізниці, NOVA (Нової пошти), Kernel, Ковальська та ще 25+ великих компаній розкажуть, які стратегії та канали просування підійдуть саме вашому бізнесу. Забронювати участь

Про це повідомляє пресслужба Державної аудиторської служби.

Як встановила перевірка, протягом останніх п’яти років кіностудія через невдалі управлінські рішення недоотримала або втратила можливість отримати доходи, а також здійснила зайві витрати на загальну суму понад 400 мільйонів гривень.

Зокрема, досі не проведена державна реєстрація речових прав на земельні ділянки “Одеської кіностудії” загальною площею 6,62 гектара в елітній зоні Одеси на узбережжі Чорного моря. Первісна вартість цих земель складає понад 61 мільйон гривень, і зволікання може призвести до їх безповоротної втрати.

Підписуйтесь на Telegram-канал delo.ua

Крім того, невиконання переоцінки майна призвело до заниження вартості активів кіностудії майже на 200 мільйонів гривень.

Значні збитки підприємству також завдає невирішене питання з авторськими правами. Зокрема, Держкіно передало приватній компанії виключні майнові права на використання Фільмофонду з 269 картинами епохи СРСР, включно з такими хітами як “Д’Артаньян і три мушкетери” чи “Місце зустрічі змінити не можна”. Через це “Одеська кіностудія” не отримала близько 13 мільйонів гривень.

Проблемною є й ситуація з роялті, які значно менші за собівартість створених за останні 5 років фільмів, що може завдати збитків на суму понад 40 мільйонів гривень.

Аудитори наголошують, що для порятунку легендарної кіностудії необхідно терміново вжити заходів із відновлення ефективного управління підприємством.

Зв’язок кіностудії з Олександром Ткаченком

Додамо, що до червня 2020 року приватним співвласником “Одеської кіностудії” через свою компанію “Нова кіностудія”, якій належало 50% мінус одна акція “Одеської кіностудії” був ексголова “1+1 медіа” та екс-міністр культури Олександр Ткаченко.

22 червня 2020 року, у зв’язку з призначенням його міністром культури, Ткаченко офіційно вийшов із компанії “Нова кіностудія” і продав належний йому пакет акцій ПрАТ “Одеська кіностудія” в розмірі 25% -1 акція банкіру Олександру Морозову. 50% плюс одна акція належать державі в особі Мінкульту.

У липні 2023 року, на тлі скандалів, які прокотилися країною, Верховна Рада прогнозовано звільнила з посади міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка.

Враховуючи складну ситуацію в країні та те, що військовим на передовій не вистачає найнеобхідніших речей, вимоги Ткаченка розбурхали суспільство. Спочатку парламент виділив Мінкульту пів мільярда гривень на добудову другої черги музею Голодомору, а потім з’ясувалося, що Мінкульт ще й замовив серіалів на сотні мільйонів гривень.

Зокрема, 33 мільйони передбачали на серіал, в якому легко прочитувалась історія про одіозного бізнесмена з Кіровоградщини. Та на цьому Мінкульт не зупинився і затіяв заміну радянського герба на щиті “Батьківщини-матері”. І хоча, за словами Ткаченка, гроші були від приватних інвесторів, все це разом ще більше розлютило неабияк людей.

На піку скандалів 20 липня у вечірньому зверненні Володимир Зеленський визнав проблему і попросив прем’єр-міністра замінити міністра культури.

Джерело

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *