Українці – найменші споживачі сиру в Європі: що обирають з молочки?

Найбільшим попитом серед українців користується питне молоко, а споживання сиру не перевищує 5 кг на рік, що є найменшим обсягом у Європі.

Сирів їдять найменше у Європі: яким молочним продуктам надають перевагу українці

З усіх видів молочної продукції, українське населення найбільше віддає перевагу питному молоку. Про це в коментарі для УНН заявила заступниця генерального директора, голова проєктів з питань співпраці з переробними підприємствами Асоціації виробників молока, Олена Жупінас.

Найбільший обсяг споживання в Україні припадає на звичайне питне молоко, за ним слідують кисломолочні вироби (такі як йогурти, кефір, сметана, та кисломолочний сир), а далі – вершкове масло та сир. У середньому, українець споживає менше 5 кілограмів сиру на рік, і це є найменшим значенням у Європі. Для прикладу, середній поляк вживає 12 кілограмів сиру за рік. 

– резюмує Олена Жупінас.

Представниця галузевої Асоціації також поділилася прогнозом щодо ціни молочної продукції для споживачів у наступному році. 

Незважаючи на додаткові витрати, з якими стикаються як виробники молока, так і переробні підприємства через перебої з електропостачанням та роботу на генераторах (де вартість одного кіловата, виробленого генератором, значно зростає), вартість молочної продукції в Україні у першій половині 2026 року не збільшиться, а, скоріше, навпаки – під впливом складських запасів та імпорту – буде нижчою. 

– прогнозує експерт.

На даний момент на вартість молочної продукції впливає зниження цін на вершкове масло та сир.

Відпускні ціни на вершкове масло з заводу знижуються вже третій місяць поспіль. Так, у серпні ціна становила 400 грн/кг, а на початку грудня – 250 грн/кг. Зменшення цін на вершкове масло та сир позначилося на закупівельній ціні на сире молоко. Вже зараз виробники молока працюють на рівні собівартості, і подальше зниження може призвести до збитковості виробництва молока приблизно у 40% виробників. 

– наголошує експерт.

Ще одним додатковим фактором, який сприяє зменшенню цін на молочні продукти, є збільшення експорту масла з ЄС. 

Детальніше про ситуацію на ринку молочної продукції читайте у матеріалі УНН “Ціни на вершкове масло падають, склади переповнені: що відбувається на молочному ринку України і які прогнози”.

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *