Закінчення війни між Росією та Україною ‒ Зеленський розповів, що може бути першим кроком

Зеленський: Спільне припинення ударів по енергетичних об'єктах може призвести до завершення гарячої фази війни ‒ FT

© ДТЕК За його словами, це стало б “значним кроком до деескалації”.

Припинення Росією ракетних і дронових атак по об’єктах енергетичної інфраструктури та вантажних суднах може стати першим кроком для завершення гарячої фази війни.

Про це заявив президент Володимир Зеленський під час спілкування з журналістами у понеділок, пише Finansial Times.

Коли йдеться про енергетику та свободу судноплавства, досягнення результату в цих питаннях було б сигналом про те, що Росія, можливо, готова припинити війну і якби Москва і Київ домовилися про припинення ударів по своїх енергетичних об’єктах, це стало б значним кроком до деескалації конфлікту, сказав Зеленський, говорячи про атаки українських безпілотників на російські нафтопереробні заводи.

“Ми побачили під час першого саміту миру, що може бути рішення щодо енергетичної безпеки. Іншими словами: ми не атакуємо їхню енергетичну інфраструктуру, вони не атакують нашу. Чи може це призвести до завершення гарячої фази війни? Я думаю, що так”, ‒ зазначив очільник держави.

Як пише видання, втрати на полі бою та перспектива зими, позначеної тривалими відключеннями електроенергії, спонукали Зеленського активізувати зусилля, спрямовані на те, щоб заручитися підтримкою Заходу його плану перемоги, який включає запрошення Києва до вступу в НАТО та подальші гарантії безпеки, які б стримували Росію від нових нападів.

Але український лідер також зіткнувся зі зростаючим тиском, який змушує його шукати шляхи мирного врегулювання конфлікту, зважаючи на те, що Дональд Трамп, який присягнувся закінчити війну “в перший же день”, може повернутися до Білого Дому, якщо переможе на президентських виборах в США наступного місяця.

“Готовність росії до переговорів “залежить насамперед від виборів у США”, ‒ заявив Зеленський, додавши, що він очікує “більш позитивної реакції” від голосування в США. Не тому, що буде новий президент, а тому, що зараз США зосереджені на виборах, і я думаю, що це, ймовірно, робить будь-яку різку заяву проблематичною; вони не хочуть додаткового ризику”.

Нагадаємо, 16 жовтня під час презентації плану перемоги у Верховній Раді Володимир Зеленський розповів, що якщо зараз почати його реалізовувати, то російсько-українську війни можливо вдасться завершити не пізніше, ніж 2025 року.

Подобається нам це чи ні, але більшість держав і політичних лідерів світу мають передусім бажання не покарати Росію, а завершити російсько-українську війну. В який спосіб її буде завершено й на яких умовах, для них не є аж настільки принциповим.

Про яструбів і голубів миру в статті “Як закінчиться війна з Росією? У світу залишилося два варіанти” пише Петро Герасименко.

Водночас якби свого часу Північноатлантичний альянс виявив більшу сміливість, сьогодні все було б інакше. Росія ніколи б не наважилася напасти на НАТО чи будь-кого з його членів, включно з Україною, оскільки наслідки цієї авантюри були б очевидними ‒ нищівна поразка агресора.

Якщо двері до НАТО для України відчинені, то дайте нам увійти. Настав час запросити Україну до членства в Альянсі, якщо справді хочемо зупинити війну.

До цього закликає Надзвичайний та Повноважний Посол України, голова ГО “Центр нових рішень” Костянтин Єлісєєв у статті “Найкращий шлях для закінчення війни Росії проти України”.

Джерело

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *