
Ціни в Україні сповільнюються / Depositphotos
Останні місяці інфляція для споживачів очікувано та стабільно йшла на спад. Зменшення інфляційних явищ простежувалось у широкому спектрі продуктів і послуг, причому реальне зниження вартості було навіть швидшим, ніж прогнозувалося в липневому Інфляційному огляді.
Як інформує Delo.ua, про це йдеться у коментарі Національного банку щодо показника інфляції у вересні 2025 року.
Згідно з інформацією регулятора, цьому вагомо сприяли значне здешевлення овочів та ослаблення цінового впливу на плодоовочевому ринку.
Разом з тим, основний ціновий тиск залишався суттєвим, про що свідчили як сезонно вирівняні показники базової інфляції загалом, так і тривала інфляція в сфері послуг зокрема.
В НБУ підкреслюють, що фактична динаміка інфляції була нижчою, ніж прогнозована, яка була оприлюднена у липневому Інфляційному огляді, через вплив істотного здешевлення овочів та зменшення цінового впливу на плодоовочевому ринку.
Натомість, уповільнення базової інфляції було близьким до прогнозу, а її сезонно вирівняні показники і надалі вказували на утримання доволі стабільного фундаментального цінового тиску.
Інфляція в Україні сповільнюється
Зазначимо, за даними Держстату, у вересні 2025 року споживчі ціни в Україні збільшились на 0,3% у порівнянні з попереднім місяцем і на 11,9% у річному розрізі (до вересня 2024 року). Отже, інфляція продовжує йти на спад.
Це вже четвертий місяць поспіль, коли спостерігається поступове сповільнення інфляції: у серпні річний показник досяг 13,2%, у липні — 14,1%, у червні — 14,3%, а у травні доходив до 15,9%. До цього підвищення цін пришвидшувалося.
Варто додати, що у серпні найбільше (на 12,7% та 10,2%) впали в ціні овочі та фрукти. На 1,5% та 1% подешевшали рис і цукор. У той же час на 4,5–0,4% збільшилися ціни на сало, яйця, м’ясо та м’ясопродукти, рибу та рибні продукти, безалкогольні напої, молоко, хліб, сири, соняшникову олію, масло.
Источник: delo.ua



