
Україна нарощує виробництво пшениці твердих сортів / Depositphotos
Національні виробники макаронної продукції у 2025 році вперше за всю історію незалежної України будуть виготовляти товари на 50% із вирощеної українськими фермерами пшениці твердого гатунку – дурум.
Як інформує Delo.ua, про це повідомив директор спілки “Борошномели України” Родіон Рибчинський, повідомляє “Інтерфакс-Україна”.
За його словами, при створенні макаронних виробів цьогоріч 50% пшениці твердих сортів, котру раніше імпортували з-за кордону, буде замінено на вітчизняну сировину.
Україна припинить імпортувати пшеницю твердих сортів
Експерт дає прогноз, що коли подібна тенденція збережеться, то протягом наступних двох років Україна перестане завозити пшеницю дурум.
Причини такої заміни імпорту Рибчинський бачить у зміні кліматичних умов в Україні. Зараз Миколаївська, Одеська, Хмельницька, частково Вінницька області підходять для культивування твердої пшениці з огляду на глобальне потепління.
За думкою експерта, цілком можливою є ситуація, коли вітчизняні переробні підприємства в недалекому майбутньому не зможуть освоїти обсяг вирощеної аграріями пшениці твердих сортів.
Очільник асоціації “Борошномели України” додав, що аналогічну продукцію українські виробники без сумніву будуть експортувати, проте обсяги експорту навряд чи будуть порівнянними з італійськими.
В Україні зводять перший млин для переробки пшениці дурум і макаронну фабрику
Агрохолдинг “Західний Буг” будує перший в Україні млин, котрий буде переробляти пшеницю твердого сорту дурум, а також макаронну фабрику.
Відкриття млина заплановано на осінь 2025 року. Планова потужність першої черги млина – 80 тонн на день для дуруму, 150 тонн на день для м’яких сортів пшениці.
Друга черга надасть можливість збільшити потужність ще на 200 тонн для дуруму і 300 тонн для м’яких сортів.
Загальні інвестиції в проєкт складуть 1 млрд грн.
ДОВІДКА:
Дурум (Triticum durum – лат.) — тверда пшениця з високим вмістом білка і клейковини, що робить її чудовим інгредієнтом для виготовлення макаронних виробів, хліба та інших хлібобулочних виробів.
Раніше Рибчинський повідомляв, що в Україні у 2025 році збудують два підприємства з перероблювання зерна – на західній Україні виготовлятимуть борошно, а в Полтавській області – крупи.
Источник: delo.ua



