Скупий збір врожаю призведе до подорожчання груш цього року.

Втрати врожаю сягають 40% / Shutterstock

Внаслідок травневих заморозків, які пошкодили близько 10% насаджень, аграрії Вінницької області зберуть цьогоріч менше плодів груші, однак мають надію компенсувати збитки завдяки більшим цінам.

Про це повідомляє Delo.ua посилаючись на Seeds.

Гендиректор корпорації “Вінниця-Садвінпром” Сергій Бойчук повідомив, що в цілому в регіоні груші культивують на території понад 250 гектарів. У фермерському підприємстві “Іванівська калина” в селі Іванів Хмельницького району дерева дають плоди вже третій рік. На 14 гектарах там вирощують три види груш.

Провідний агроном підприємства Вадим Розпотнюк повідомив, що поточний сезон виявився вкрай непростим.

“У період цвітіння були аномально низькі позначки термометра. Втрати врожаю сягають 40%. Приміром, із сорту “Листопадова” цьогоріч плануємо близько 30 тонн із гектара, а з “Яблонівської” — тільки півтори тонни. Це дуже малий результат”, – відзначив він.

Через несприятливі кліматичні умови землеробам довелося збільшити витрати на охорону садів, отже собівартість виготовлення піднялася на 30%.

Незважаючи на втрати, аграрії передбачають, що ціни на груші піднімуться через нестачу українських фруктів.

“Існують прогнози, що середня фермерська вартість цього року становитиме приблизно 70 гривень за кілограм, тоді як минулого року вона була на рівні 50 гривень. Ми збуваємо весь урожай безпосередньо із саду”, — додав Розпотнюк.

Також недорогими не будуть і яблука. Згідно з прогнозами, восени ціни на яблука досягнуть 30–35 грн/кг, а кінцева ціна може сягнути 40 грн/кг. Це відчутно нижче за пікові 70–100 грн минулого сезону, проте вже не рівень “дешевого фрукта”, до якого звикли українці.

Источник: delo.ua

Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *